Arktiset Aromit ry, Kauppakatu 20 D, 89600 Suomussalmi
Hankkeen aloituskokous pidettiin Tampereella 19.-21.9.2022. Kolmantena kokouspäivänä ohjelmassa oli maastoretki, jonka aikana päästiin testailemaan dronejen lennätystä ja tutustumaan suomalaisiin marjalajeihin, lähinnä puolukkaan. Kokousta isännöi Tampereen yliopisto (Automaatio- ja konetekniikan yksikkö).
FEROX-hanketta esiteltiin posterilla 8.11.2022 luonnontuotealan tutkimusseminaarissa Mikkelissä sekä seuraavana päivänä valtakunnallisilla luonnontuotepäivillä. Posterin tiivistelmä löytyy seminaariesitelmien abstraktikirjasta.
Arktiset Aromit ry järjesti "Luonnosta kestävästi ja vastuullisesti - ennen, nyt ja tulevaisuudessa" -seminaarin Suomussalmella 16.6.2023. Seminaarin tulevaisuusosiossa Juha Hyyppä (MML) piti esitelmän, jonka aiheena oli "FEROX – Kansainvälisellä yhteistyöllä teknologiaa talteenottoon".
Hankkeen partnerit niin Suomesta kuin ulkomailtakin saapuivat Ilomantsiin heinäkuussa 2023 keräämään dataa hankkeen tarpeisiin. Mukana oli myös Andrea Franceschini (Italia), joka kuvasi materiaalia hankkeesta kertovaa dokumenttifilmiä varten.
FEROX-hanke oli mukana järjestämässä Luonnontuotealalle tehoa digitalisaatiolla ja teknologialla -webinaaria ja Digitaalinen luonnontuotetieto vuonna 2030 -asiantuntijatyöpajaa, jotka järjestettiin Oulussa 31.10.2023. Osallistuminen näihin oli mahdollista myös etäyhteydellä. Webinaarissa Juha Hyyppä (MML) kertoi FEROX-hankkeesta otsikolla "Tehoa ja ergonomiaa luonnontuotteiden talteenottajan työhön – tulevaisuuden näkymiä ja mahdollisuuksia".
Marjastuksen MM-kisat järjestettiin 23. kerran Suomussalmella 16.9.2023. Kisatorilla esiteltiin myös FEROX-hanketta jakamalla yleisölle hankkeesta kertovaa esitettä.
FEROX-hankkeen posteria esiteltiin luonnontuotepäivillä Helsingissä 8.11.2023. Luonnontuotepäivien kaikki materiaalit löytyvät täältä.
Luonnontuotealan info- ja keskustelutilaisuus kansanedustajille ja muille eduskunnassa työskenteleville henkilöille järjestettiin Helsingissä 22.5.2024. Marjut Turtiainen ja Birgitta Partanen (Arktiset Aromit ry) ja Väinö Karjalainen (Maanmittauslaitos) esittelivät tilaisuudessa myös FEROX-hanketta (ks. esite). Kiinnostusta herättivät erityisesti dronet, joita Väinö oli tuonut paikalle.
Arktiset Aromit osallistui muiden toimien ohella myös hankkeen aineiston keruuseen ottamalla kännykkäkameralla kuvia kypsistä lakoista ja mustikoista.
Kesällä 2024 lakkasato kypsyi parisen viikkoa etuajassa ja lakkoja päästiin kuvaamaan jo heinäkuun alkupuoliskolla (10.-12.7.) Ilomantsissa ja Patvinsuon kansallispuistossa. Sato oli erittäin runsas.
Myös mustikat kypsyivät tavallista aiemmin. Valokuvia käytiin ottamassa heinäkuun lopulla (30.-31.7.) eri puolilla Ilomantsia. Sato oli vaihteleva, ja paikoin hyvinkin runsas.
Hankkeessa kehiteltyä teknologiaa testattiin Rovaniemellä syyskuun ensimmäisellä viikolla v. 2024. Testaajina toimivat paikalliset poimijat, mutta myös hankehenkilöstö pääsi osallistumaan joihinkin testeihin. Puolukkasato ei ollut järin runsas, mutta muutoin olosuhteet olivat mitä parhaimmat. (Kuvat: Paul Chippendale / FBK)
FEROX-hankkeen posteria esiteltiin luonnontuotepäivillä Oulussa 13.11.2024. Lisäksi Birgitta Partanen esitti FEROX-hanketta esittelevän lyhyen videon oman puheenvuoronsa yhteydessä. Luonnontuotepäivien ohjelma ja aineistot löytyvät täältä.
Vuoden 2025 ensimmäinen hankekokous järjestettiin Espoossa 1.-3.4.2025. Toisena kokouspäivänä vierailtiin Nuuksiossa, jossa tullaan järjestämään tulevan kesän testauksia. Kokousta isännöi Maanmittauslaitos. (Kuva: Paul Chippendale / FBK)